CHIA semiačka

10.09.2015 09:11

Chia semienka a používanie

Chia ( celé semená Salvie Hispanica, ďalej len Chia ) je trvalá a k prostrediu priateľská potravina. Lístky obsahujú vysoký podiel oleja, ktorý je zároveň veľmi účinný repelent proti hmyzu. Vďaka tomu, nie sú nutné žiadne pesticídy pri jej pestovaní ( organické pestovanie ). V našich oblastiach sa nedá pestovať. U nás síce vyrastie zelená rastlinka, ale bez semienka. Chia na pestovanie potrebuje špeciálne podmienky. V noci väčšiu zimu a cez deň väčšie teplo.

KONZUMÁCIA :

Chia nemá žiadnu chuť, tým pádom nepokazí chuť žiadneho jedla. Ideálne je konzumovať celé Chia semienko, nakoľko celé prechádza traktom a zároveň tým čistí črevá. Máyovia si semienko dávali do vody, vytvoril sa tak gel, ktorý si ochutili citrónom ( nápoj chia fresca ). Alebo kúsali celé suché Chia semienka.

Nie však každému je príjemné zjesť celé semienko a preto ho môžete jemne popražiť a pomlieť. Popražiť preto, lebo Chia je olejnatá a jemným popražením sa lepšie melie. Môžete si s ním posypať akékoľvek jedlo. Ak ste sa rozhodli pridať Chia do pečenia, pečením Chia získa jemnú chuť orechov. Chia nestráca na hodnote mletím ( aj keď je dlhšie pomletá ) ani pečením.

Jej doba expirácie je 3 roky. Uskladňuje sa v izbovej teplote. Ak by ste ju skladovali tam kde je vlchko, mohla by napučať.

KEDY POCÍTIM SILU SEMIENOK :

Ak skonzumujete chia semienka hneď ráno, keď je telo oddýchnuté, necítite žiadny rozdiel. To však neznamená, že si Chia nerobí svoju prácu. Ale ak ste vyčerpaný a chia semienka skonzumujete, do 15 minút rozdiel pocítite. Zo skúseností užívateľov zaberá aj pri bolesti hlavy . Niekto ju používa namiesto kávy.

Dávkovanie podľa nariadenia EU parlamentu a Rady (ES) č.258/97  je denná dávka čistých semien 15 gr. ( jedna jemne kopcovitá polievková lyžica ). Do pekárenských výrobkov, raňajkových cereálií, ovocných - orechových - semenných zmesí max. 10% z gramáže surovín.

 

Energia (cukor) a chia semienka

Čo nám spôsobuje konzumácia cukru : vykrmuje rakovinové bunky , znižuje hladinu dobrého cholesterolu , zapríčiňuje osteoporózu, dentálne problémy, vznik cukrovky, spôsobuje obezitu a hemoroidy, žalúdočné vredy a ľadvinové kamene, starnutie pokožky, úbytok kolagénu, poškodzuje pečeň, vznikajú srdcovo-cievne ochorenia, problémy so zrakom, prispieva ku vzniku Alzheimerovej choroby, zhoršuje akné. Zaťažuje trávenie a spôsobuje celkové prekysľovanie organizmu.

Tou najdôležitejšou ,,top,, vlastnosťou Chia semienok, popri všetkých ďalších skvelých vlastnostiach je,  že Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém.

Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako 9 násobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami a spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu ( monosacharid = jednoduchý cukor ) , ktorú využívame ako zdroj energie. To znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie a vytrvalosti.

Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor ( monosacharid ), stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru v tele, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu.

Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru”. Chia je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme konzumavať Chia so sladkými jedlami a mať vyváženú hladinu cukru v tele.

 

Späť